zaterdag 27 september 2008

Up the Glens

Vrijdagavond werd een groep Canadese genodigden ontvangen op het stadhuis in Knokke. Het ging om veteranen, familie en vrienden van de “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders” uit Ontario. Onder hen twee oud-infanteriesoldaten van de 9de Brigade en een lid van de “armoured support” groep, die op 1 en 2 november 1944 Knokke en Heist hebben bevrijd. De groep werd over het Verweeplein begeleid door een Piper. Ze werden in foutloos Engels verwelkomd door een emotioneel zeer aangeslagen Schepen Danny Lannoy. Het was Jim Brownell, lid van het provinciaal parlement van Ontario, die Knokke-Heist dankte voor de ontvangst. Brownell is tevens parlementair assistent van de minister van Toerisme. Tijdens de ontvangst bevestigde hij, dat op 1 november in Canada eveneens een “Knokse bevrijdingsmars” zal gewandeld worden bij het omdopen van “Highway 43” naar “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders Commemorative Highway”. Hij zei te verwachten dat hij bij het inwandelen van een stuk van de 433 km lange verkeersader nog een stuk afgepeigerder zal zijn dan bij het bezoek aan Brugge, dat ze net achter de rug hadden. Aan Danny Lannoy overhandigde het parlementslid vervolgens een herdenkings-scroll, die mede-ondertekend was door Dalton McGuinty, de premier van de Canadese provincie Ontario. Veel lof was er ook voor Freddy Jones en het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle, dat op 1 november z’n deuren opent. Hij vertelde de bezoekers over de actie “1000 Canadese vlaggen voor 1000 Canadese gesneuvelden. Tegen de viering van de 65ste bevrijding van Knokke en Heist wil men aan de inwoners duizend vlaggen slijten. Momenteel zijn er al 250 de deur uit; dus is de strijd nog niet gestreden. Een woordvoerster van de Canadese genodigden zei verder dat de groep een WoW-moment beleefde bij het bezoek aan het in aanbouw zijnde bevrijdingscentrum. Voor het museum werd aan Freddy Jones vervolgens een donatie overhandigd. De ontvangst werd afgesloten met de bekende meestamper pipe-tune “Scotland The Brave”. Daarna was het op de trappen van het stadhuis tijd voor de groepsfoto. Die werd genomen in het gezelschap van de 91- jarige Constant Devroe, die de bevrijding van Knokke eveneens van zeer dichtbij meemaakte.

Steun dus nu het project: ‘1000 Vlaggen voor 1000 Levens’ bij Foto Jones, Lippenslaan 160, 8300 Knokke-Heist. Info en bestellingen: ter plaatse, of tel. 0478 68 76 94 of 050 60 66 40, of e-mail danny@fotojones.be met vermelding naam, adres, tel.-nr. en ev. btw-nr. Stort nu 30 euro op rekeningnummer 738-0251181-70 – ‘1000 vlaggen voor 1000 levens’

maandag 22 september 2008

Canadese veteranen in Knokke-Heist

Komende vrijdag arriveert een grote groep Canadezen in Knokke-Heist. Het gaat om een 50-tal veteranen van de “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders” uit Ontario. "The Glens", zoals ze meestal genoemd worden, landden op 6 juni 1944 te Bernieres in Normandië en bereikten na bloedige gevechten als één van de eerste Canadese eenheden de binnenstad van Caen. Ze waren ook intens betrokken in de bevrijding van de Pas de Calais. Op 9 oktober voeren ze met hun Buffalovaartuigen vanuit Terneuzen in een boog over de Schelde naar het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat. Het regiment bevrijdde uiteindelijk samen met de “North Nova Scotia Highlanders” en de “Highland Light Infantry of Canada” op 1 en 2 november 1944 respectievelijk de laatste bezette Belgische gemeenten Knokke en Heist. Tijdens hun verblijf in de badstad zullen de veteranen in de regio de graven bezoeken van hun gevallen kameraden. De veteranen zullen vrijdag door het schepencollege officieel worden verwelkomd op het stadhuis van Knokke. De bevrijding van de badstad was destijds geen lachertje. Dat blijkt alvast uit een stukje interview met de Canadese veteraan Glen Tomlin.

“And I do remember it was kind of a mucky mess there because it's low ground, and it's wet. And we took out a big fortress there they called Little Tobruk it was near, Knokke it's Knokke-Heist now but it was Knokke-sur-Mer at that time. And big sand dune and like that, and they had trenches all dug along the top and camouflage. They had one place in the middle of it all, you know it was just like a great big town there for snipers. He had the ranges marked off, in fact he shot two or three of our fellows before we got him”.

maandag 15 september 2008

Canadees offer herdacht met Memorial March

In het weekend heeft de Sluise burgemeester Jaap Sala in Retranchement het startsein gegeven voor de zesde Switchback Memorial March. Deelnemers konden kiezen uit een route van 8, 16, 24 of 32 kilometer over landelijke wegen in onze regio. De tocht is een betoon van dankbaarheid aan Canada voor het offer dat het land bracht in de Tweede Wereldoorlog. Het is een initiatief van de vereniging België-Canada. Voor de tocht werd bij het Canadees monument aan de Hickmanbrug een herdenkingsplechtigheid gehouden. Daarbij werden gedichten voorgelezen door twee leerlingen van de openbare Oranje Nassauschool. De brug is vernoemd naar sergeant John L Hickman van the Royal Canadian Engineers, die in oktober 1944 bij de montage van de toenmalige Baileybrug over het afwateringskanaal sneuvelde. De brug was nodig voor de bevrijding van Knokke en Heist op 1 november. Canada zette in de Tweede Wereldoorlog meer dan één miljoen jonge soldaten in, waarvan 450.000 hun vaderland nooit terugzagen. Naast de mars vond een herdenking plaats op het Canadees Kerkhof.

donderdag 4 september 2008

De Canadezenmars wordt op 1 november ook in Canada gewandeld !!!

Donderdagnamiddag werd in Cornwall in het Canadese Ontario bekend gemaakt, dat “Highway 43” op de bevrijdingsdag van Knokke officieel wordt omgedoopt. De recent aangelegde vierbaansweg krijgt dan de naam van het regiment, dat op 1 november 1944 de badstad heeft bevrijd uit handen van de Nazi’s. De verkeersader gaat officieel “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders Commemorative Highway” heten. De onlinekranten noemen de weg ondertussen al afgekort “the Glens Highway”. Op het moment dat bij ons de 33 km lange Bevrijdingsmars wordt gewandeld zullen soldaten van de Glens in Canada 433 km afleggen tijdens een gestaffelde mars in gevechtskledij. In een reactie zei een verraste Schepen Danny Lannoy donderdag aan de oronieuwsdienst in de wolken te zijn methet nieuws uit Canada. “Het is meteen ook een goeie reclame voor ons initiatief”, aldus de Schepen. Het vernoemen van de weg naar het regiment dat Knokke bevrijdde is te danken aan Ere-kolonel William Shearing uit Morrisburg. Hij deed het voorstel aan de Raad van Verenigde Gewesten en de gemeenteraden van North Dundas, North Stormont en North Glengarry. In afwachting van het vernoemen van “Highway 43” werden reeds 6 borden met de nieuwe benaming van de weg op diverse locaties opgesteld. De nieuwe naam van de viervaksbaan moet een blijvende herinnering gaan vormen van de belangrijke rol die de S, D & G Highlanders hebben gespeeld. De geschiedenis van “The Glens” gaat terug tot 1784 toen de Schotse Highlanders aan de Britse zijde vochten in de Amerikaanse Revolutie. Negen soldaten van de Glens staan momeenteel trouwens op het punt te vertrekken naar Kandahar in Afghanistan. De bevrijding van de Schelde Pocket heeft in 1944 in totaal het leven gekost aan 207 Canadese officieren en 3.443 manschappen.

Special honour for Glens
Posted By Kathleen Hay, STANDARD-FREEHOLDER
Posted -53 sec ago

A main highway that runs throughout the United Counties' has been renamed in honour of the local regiment.Formerly known as Highway 43, the Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders Commemorative Highway will be inaugurated Nov. 1 during a staggered battle fitness march along its entire length.The date is a significant one as it is the anniversary of the end of the Battle of the Breskens Pocket where the Glens' captured the last town occupied by the enemy in that area (Knokke along the Belgian coast), on Nov. 1, 1944. The brainchild of the Regimental Honourary-Colonel, William Shearing of Morrisburg, the idea to rename the highway was approved by United County Council, and the municipalities of North Dundas, North Stormont and North Glengarry, earlier in 2008. Six signs were erected at various locations in July, 2008 on the road. The idea is similar in purpose to the Veterans Memorial Highway (Highway 416) and serves of a tangible reminder of the important role of theS, D&GHighlandersinour community. The Glens' trace back their history two centuries to 1784 when the Scots Highlanders fought on the British side during the American Revolution. They resettled in the easternmost counties of Upper Canada following the war, and have since served continuously. They fought with distinction in the War of 1812, and in both world wars. As well, they have served as peacekeeping troops in many places including Egypt, Cyprus, Bosnia and Afghanistan. Nine soldiers will be deployed for the next rotation with Canadian Forces in Kandahar.