zondag 1 november 2009

De Poppy, symbool voor vrede op bevrijdingsmars in Knokke-Heist

Op zondag 8 november wordt andermaal 33 km gewandeld ter ere van de Canadese gesneuvelden die in 1944 hun leven veil hadden om West- Zeeuws-Vlaanderen en een laatste stukje België te bevrijden; de zogeheten “Breskens Pocket” of de operatie voor de bevrijding van de linker Scheldeoever. Iedere deelnemer aan de Canadese Bevrijdingsmars wandelt met een poppy opgespeld. Het militair contingent dat jaarlijks aan de plechtigheden deelneemt draagt de papaverbloem.

Het was de Canadese dokter John McCrae die in 1915 het wereldberoemd gedicht “In Flanders Fields” schreef, voor hij zelf sneuvelde. De scharlaken rode papaver of ‘kankerbloem’ werd zowel het symbool voor vrede als voor de herinnering aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Toen het gedicht werd gepubliceerd kwamen reacties uit Amerika en Groot Brittannië met nog meer gedichten en liederen. Eén van die antwoorden kwam van de Amerikaanse Moina Michael (1869-1944) die zich zelf inzette om de poppy als symbool te kiezen van de gesneuvelden. Van het ‘immortal poem’ bestaan ook heel wat Nederlandse vertalingen; hoe kan het ook anders! De papavers groeien in Vlaanderens velden.

Te Knokke-Heist staat de herfstvakantie in het teken van Canada. De Canadezen worden hier altijd al “een beetje beter behandeld”. Dit jaar komen naast het militair contingent uit Brunssum ook een groep uit Cornwall -Ontario om de plechtigheden mee te maken. De Stormont Dundas & Glengarry Highlanders waren op 1 november 1944 de bevrijders van Knokke & Heist. Op zaterdag 7 november om 17.00 u is een officiele vlag-overhandiging aan het regiment door de burgemeester op het Verweeplein.

De traditionele herdenking is uniek in de wereld, nergens hangen meer Canadese vlaggen dan in onze badstad. Naast de officiële bevlagging zijn honderden Maple Leaf- vlaggen te zien aan privé- balcons in de straten van Knokke-Heist. Lt-Col. Duplain schreef in 2006 in het militaire blad ‘The Mapel Leaf’: "Plus de 1400 persones ont participé à cette marche, de rendre hommage aux libérateurs canadiens. Pour l’occacion, nous transportions drapeaux, coquelicots et épinglettes, que nous avons fièrement distribués aux gens qui nous saluaient en cours de route. All in all- it was a march to remember- which many of us realized for the first time how proud we should be to be Canadians. Most of all, it privided us an opportunity to remember and honour those who paid the ultimate sacrifice in the name of freedom."
Het is dan ook uitkijken naar de Canadese Tweedaagse op 7 en 8 november als afsluiter van het herfstverlof. Vorig jaar waren er 3.117 deelnemers op de diverse afstanden. Meer dan 1400 wandelaars namen deel aan de 33 km bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke. Zowel bij de start van de wandeling als in (bij het monument) worden de namen voorgelezen van de gesneuvelden van het Glengarian Regiment.

WNZB staat in voor de organisatie met start en aankomstplaats, het Verweeplein.
Info en voorinschrijven bij wnzb@skynet.be.

Geen opmerkingen: