donderdag 23 oktober 2008

35ste Canadees Wandelweekend en Bevrijdingsmuseum

Het traditionele wandelweekend in Knokke-Heist op 1 en 2 november wordt ook nu weer een succes, aldus Schepen Danny Lannoy. Zoals ieder jaar zakken straks weer een massa wandelaars af om de diverse afstanden af te leggen. Dit keer wordt trouwens weer een groot Canadees militair contingent verwacht. De Canadezen zullen deelnemen aan de Bevrijdingsmars en aan de diverse plechtigheden. Speciaal voor de Canadese gasten zal trouwens het For Freedom Museum al even z’n deuren openen. De opening voor het publiek is voorzien in het weekend van 11 november. Vanwege de weg- en rioleringswerken in Ramskapelle dorp is de officiele opening van het bezoekderscentrum echter pas gepland met Pasen volgend jaar.

Wandelweekend

Hoogtepunt is uiteraard de 33 km tocht van Hoofdplaat naar Knokke. Zowel de verwoede wandelaar als Knokkenaar nemen deel aan dit sfeervol gebeuren, en dan mogen we de vele deelnemers uit Nederland niet vergeten. We wandelen immers grotendeels in West Zeeuws Vlaanderen.

In 1944 waren het immers de Canadezen die de taak kregen van het geallieerde opperbevel de streek te zuiveren van de bezetter. Na drie weken ploeteren door de modderige polders vanaf de boorden van de Schelde tot aan het Leopoldkanaal bereikten ze Knokke en Heist op 1 en 2 november. De 9de Canadeze Infanterie Brigade bijgestaan door gemotoriseerde eenheden schreef geschiedenis ten koste van vele gesneuvelden. Op 31 oktober werd te Retranchement een bailly brug gelegd door de Genie wat toeliet snel door te stoten naar het laatste stukje onbevrijd Belgiƫ.

Dit jaar wordt opnieuw een groot Canadees militair contingent verwacht voor de deelname aan de diverse plechtigheden en bevrijdingsmars. Voor Malcolm Burrows, de piper van dienst, is het zijn 15de keer. Op 1 november zijn er diverse wandelafstanden, maar ook de herdenkingsceremonies gepland op het Verzetsplein, in de Margaretakerk en op de begraafplaats te Adegem.

De gemeentebesturen van Knokke-Heist, Sluis, de Sportdienst en WNZB wandelclub en ‘Cnocke is hier’ hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen voor de organisatie van de 35ste herdenkingstocht. Te Retranchement wordt de sfeer verzorgd door de ‘Belgian Blend Pipe Band’ die ook instaat voor de begeleiding van het contingent tot aan de Hickmanbrug voor de bloemenhulde. De deelnemers worden omstreeks 16.00 u opgewacht door de Ceciliaharmonie, die haar 100ste verjaardag viert. Zij brengen de Canadese militairen naar het Monument voor de slotplechtigheid van het Canadees Wandelweekend.

Inschrijven voor de 33 km tocht is noodzakelijk daar de deelnemers worden vervoerd naar de startplaats te Hoofdplaat. Inlichtingen via de web www.wnzb.be

Geen opmerkingen: